خبرگزاری مهر - گروه استانها: دانشکده دندانپزشکی دانشگاه آزاد واحد بروجرد پس از تهران، خوراسگان (اصفهان) و شیراز بهعنوان چهارمین دانشکده دندانپزشکی آزاد کشور مطرح است، با افتتاح بزرگترین و مجهزترین کلینیک دندانپزشکی کشور در این واحد امید آن میرفت که دانشکده دندانپزشکی بروجرد به مرکزی پویا در حوزه دندانپزشکی تبدیل شود.
دانشکده بدون هیئتعلمی و گروه آموزشی
اما با گذر زمان و رونمایی از چالشها و مشکلات این دانشکده آرامآرام انتقادات دانشجویی به شیوه مدیریت آن رنگ و بوی جدیتری به خود گرفت و دانشجویان و اساتید به هر طریق ممکن خواستار رفع وضعیت موجود بودند.
نگرانی دانشجویان این واحد به یک موضوع ختم نمیشود، دانشجویان در مورد نداشتن معاون پژوهشی در این دانشکده نگران هستند تا در زمان فارغالتحصیلی دچار مشکل نشوند و کمبود استاد برای آموزشهای عملی از دیگر دغدغههای دانشجویان بهحساب میآید.
این دانشکده سال گذشته به دلیل عدم وجود استاد، بستر اعتراضات دانشجویی بوده، اما نهتنها این مشکل از سوی دانشگاه آزاد بررسی و رفع نشد بلکه امروز نیز اعتراضات تازهای از سوی اساتید این دانشگاه شکلگرفته که کلاسهای این مرکز آموزشی را به تعطیلی کشانده است.
یکی از دانشجویان این دانشکده دراینارتباط گفت: یک سال است که ما رئیس، هیئتعلمی و گروه آموزشی در دانشکده دندانپزشکی نداریم و حتی استاد راهنما برای طرح و پژوهش خود نداریم، لذا درخواست داریم که این دانشکده منحل شود و دانشجویان در دانشکدههای دندانپزشکی دیگر ادغام شوند.
دانشگاه بهشدت با کمبود نیروی آموزشی مواجه است
این موضوع در حالی مطرح میشود که هفته گذشته نیز ۱۴ نفر از استادان این دانشکده استعفا دادند و دانشکده را با مشکلات عمیقتری به حال خود رها کردند.
یکی از اساتید این دانشگاه که نخواست نامش در این گزارش ذکر شود در همین ارتباط موضوع جدیدی را عنوان میکند که پاسخ بسیاری از چالشهایی است که دانشجویان دندانپزشکی بروجرد را بارها برای بیان مشکلاتشان به بیرون دانشگاه کشیده و گاها درخواستهای احساسی را برای انحلال چهارمین دانشکده دندانپزشکی آزاد کشور را مطرح میکنند.
وی بابیان اینکه دانشکده دندانپزشکی آزاد بروجرد، در زمان ریاست پیشین دانشگاه آزاد این شهر و با این دیدگاه تأسیسشده که میتوان دانشکده دندانپزشکی را با یک دندانپزشک هم اداره کرد و این نمونهای از تصمیماتی است که در سالهای گذشته در دندانپزشکی اتخاذشده و نتیجه آن تأسیس دانشکدههای دندانپزشکی، بدون در نظر گرفتن دورنمای آنها است.
وی گفت: فضای فیزیکی این دانشکده بهخوبی تجهیز شده، اما مانند جسمی بدون روح است، چراکه کسی به این موضوع فکر نکرده که برای مثال هر رشته تخصصی دندانپزشکی حداقل باید ۵ استاد داشته باشد.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: این دانشکده در اولین سال افتتاح خود، ۱۲۰ دانشجو پذیرش کرده است، اما بهشدت با کمبود نیروی آموزشی مواجه است و بااینحال دانشگاه آزاد بروجرد، بهشدت درگیر تأمین هیئتعلمی موردنیاز آن است چراکه لرستان از فرودگاهی با پرواز منظم بیبهره است و دانشگاه مجبور است اساتید را با آژانس به شهرهای محل سکونتشان بفرستد که مشکلات راه و صرف وقت زیاد، سبب بیرغبتی آنها برای تدریس در این دانشکده میشود.
تعداد اعضای هیئتعلمی نسبت به دانشجویان کم است
وی افزود: از طرف دیگر، اگرچه با رایزنی با مدیریت دانشگاه آزاد واحد بروجرد، حقالتدریسها افزایشیافته، اما بازهم برای اساتید توجیه اقتصادی ندارد که برای مثال، ۲ روز از وقت خود را صرف رفتوآمد و تدریس در این دانشکده کنند. مسئله دیگر این است که متخصصینی که به دانشکده دندان بروجرد میآیند، معمولاً ۲ روز آخر هفته آزاد هستند؛ بنابراین حجم کار دانشکده طی این مدت آنقدر زیاد میشود که کلاسها باهم تداخل پیدا میکنند.
همچنین به این دلیل که تعداد اعضای هیئتعلمی نسبت به دانشجویان کم است، فشار زیادی بر اساتید تحمیل میشود و در عمل میتوانم بگویم همکاری با این دانشکده، لطف اساتید و زکات علم آنها است.
این استاد دانشگاه عنوان کرد: دانشگاه آزاد بهاندازه کافی برای تخصیص اعتبارات برای ایجاد این زیرساخت مهم آموزشی و درمانی همکاری لازم را با وزارت بهداشت داشته است، اما مشکل این است که هنوز رزیدنتی در این مجموعه تربیتنشده است که بهعنوان نیروی آموزشی از آن استفاده شود.
وی اظهار داشت: دانشکده دندانپزشکی واحد آزاد اصفهان(خوراسگان) اگر کمترین مشکل را دارد بهاینعلت است که در اصفهان و کاشان دانشکدههای دندانپزشکی دولتی وجود دارد و یا اینکه در دندانپزشکی آزاد تهران حداقل سه دانشکده دندانپزشکی دولتی این موضوع را ساپورت میکند اما واحد بروجرد با نزدیکترین دانشکده دندانپزشکی یعنی دانشکده خرمآباد هم ۱۰۰ کیلومتر فاصلهدارد و حتی اساتید این دانشکده به دلیل سختی رفتوآمد، حاضر به همکاری با دندانپزشکی بروجرد نمیشوند.
این در حالی است که بسیاری از دانشکدههای دیگر، در نزدیکی یک دانشکده دندانپزشکی دولتی قرار دارند و میتوانند اساتید آن را جذب کنند.
رئیس دانشگاه آزاد: دانشگاه محل صحیح و خطا مسئولان نیست
این استاد دانشگاه مطرح کرد: به نظرم اگر دانشگاه علوم پزشکی لرستان بتوانند با بهرهگیری از زیرساختهای موجود در دانشگاه آزاد بروجرد و استفاده از پزشکان متخصص اقدام به تأسیس دانشکده دندانپزشکی دولتی در بروجرد کند هم تنوع در پذیرش دانشجو به وجود میآید و هم وزارت بهداشت با کمترین هزینه دانشکده دولتی با زیرساختهای کم یاب ایجاد کرده است و هم اینکه مشکلات واحد آزاد بروجرد کلاً حل میشود.
وی گفت: نسبت تعداد پزشکان متخصص کشور حدود ۴۸ نفر به ازای ۱۰۰ هزار نفر جمعیت است، درحالیکه در کشورهای اروپایی این نسبت ۳۲۰ به ۱۰۰هزار نفر است.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد در همین ارتباط به مهر گفت: من به دغدغه دانشجویان دندانپزشکی حق میدهم؛ دانشگاه محل صحیح و خطا کردن مسئولان نیست.
تلاش دانشگاه برای رفع مشکلات است
مجید شمس با تأکید بر اینکه مجموعه مدیریتی واحد بروجرد تمرکز جدی بر روی رفع مشکلات دانشکده دندانپزشکی بروجرد دارند، اظهار داشت: رشتههای شاخه پزشکی به نسبت دیگر رشتهها با حساسیت و اهمیت خاصی مواجه هستند چون فارغالتحصیلان آن پزشکانی هستند که با بیماران سروکار دارند.
وی با عنوان اینکه عمده دغدغه دانشجویان دندانپزشکی بروجرد بالا بردن کیفیت آموزشی است، تصریح کرد: قطعاً تلاش دانشگاه رفع نیازها و دغدغههای دانشجویان است و این موضوع بهطور ویژه در دستور کار واحد بروجرد قرار دارد.
رئیس دانشگاه آزاد واحد بروجرد بابیان این مطلب که دغدغههای دانشجویان و اهمیت بالا بردن کیفیت آموزشی در دانشکده دندانپزشکی بروجرد به معاونت و کارشناسان علوم پزشکی سازمان مرکزی منعکسشده است، تصریح کرد: واحد بروجرد با تلاشی که داشته است توانسته بخشهای دندانپزشکی را از گروههای ۲۵ نفره به ۸ الی ۹ نفره برساند.
شمس با اشاره به اینکه دغدغه اصلی دانشجویان برای ترم بعد است، تشریح کرد: جذب هیئتعلمی طولانی است و ما در فرآیند آن شرکت کردهایم و باتجربهای که هست پروسه آن ۴ تا ۵ ماه زمان میبرد.
انتقاد دانشجویان کاملاً منطقی است
وی بابیان اینکه همه نیازسنجیهای ما انجامشده و بهزودی همه موارد مکتوب به سازمان مرکزی ارسال خواهد شد، گفت: با مجوزهایی که گرفتهشده به دنبال این هستیم از طریق بورسیه هیئتعلمی بگیریم و بخش مهمی از مشکلات آموزشی خود را رفع کنیم.
رئیس دانشگاه آزاد واحد بروجرد گفت: هماکنون این واحد ۷ هیئتعلمی تماموقت و ۱۴ هیئتعلمی نیمهوقت دارد و به دنبال این هستیم که هیئت علی تماموقت بیشتری را جذب کنیم.
رئیس دانشگاه آزاد واحد بروجرد با تأکید بر اینکه انتقاد دانشجویان کاملاً منطقی است، گفت: درزمانی که مسئولیت دانشگاه آزاد بروجرد را بر عهده گرفتم دانشکده دندانپزشکی بروجرد نه هیئتعلمی داشت و نه چارت مدیریتی که این موضوع از موارد مهمی است که دانشجویان به آن انتقاد دارند.
شمس تأکید کرد: در طول یک سال اخیر با پیگیریهای گستردهای که داشتیم تلاش شد تا چارت مدیریتی دانشکده دندانپزشکی بروجرد ایجاد شود که خوشبختانه اخیراً این چارت تصویب شد.
وی با تأکید بر اینکه بهزودی طبق چارت تعریفشده مدیر و معاونان این دانشکده معرفی میشوند، گفت: این موضوع در نظم بخشیدن به وضعیت دانشکده کمک شایانی میکند و با پیگیریهای صورت گرفته بهزودی مشکل هیئتعلمی حل میشود و جای هیچگونه نگرانی وجود ندارد.
دانشگاه نیازمند حمایت وزارت بهداشت است
رئیس دانشگاه آزاد واحد بروجرد با تأکید بر اینکه در ماه جاری از سوی سازمان مرکزی مجوز دانشکده علوم پزشکی واحد بروجرد صادرشده است، گفت: با اخذ این مجوز مهم و تعریف چارت مدیریتی دندانپزشکی و همچنین مجوز استفاده از بورسیهها در هیئتعلمی دانشکده دندان بهطور حتم این مشکل درترم آینده رفع خواهد شد.
وی اظهار داشت: دانشگاه آزاد سرمایه عظیمی برای ایجاد دانشکده دندان و زیرساختهای آن انجام داده و در حقیقت دانشگاه بهعنوان بخش خصوصی نیازمند حمایت وزارت بهداشت است اما چیزی که مشاهده میشود این است که حمایت قاطع صورت نمیپذیرد بهنحویکه وزارت بهداشت میتوانست متخصصینی که در حوزه دندان باید طرح خود را بگذرانند به واحد بروجرد تخصیص بدهد تا مشکل کمبود هیئتعلمی از همان روزهای اول به وجود نیاید اما این اتفاق رخ نداد و با همه این سختیها بهزودی شاهد پویایی دانشکده دندان بروجرد خواهیم بود.
بههرروی به نظر میرسد که این موضوع باید کمی جدیتر از سوی مدیران بالادستی پیگیری شود و دولت در امر آموزش از دانشگاه آزاد بهعنوان بخش خصوصی حمایتهای لازم علمی را انجام دهد.
نهتنها ایران امروز در مقیاس جهانی با کمبود پزشک مواجه است بلکه سالانه تعداد زیادی از دانشجویانش برای ادامه تحصیل به کشورهای همسایه مراجعه میکنند که دانشگاه آزاد میتواند بستر مناسبی برای جلوگیری از هدر رفت این سرمایههای انسانی و فکری شود.
دانشگاه آزاد همچون دیگر بخشهای خصوصی کشور قطعاً بدون حمایت دولت در این راه مهم با چالشهای مهمی مواجه میشود که واحد بروجرد شاهد عینی آن بود.
امید است مجموعه دولت در راستای رفع موانع سرمایهگذاران بهخصوص در بخش آموزش پزشکی و درمان جدیتر وارد میدان شود تا دیگر شاهد نگرانیهایی که با سادهترین نسخهها درمان میشود نباشیم.
نظر شما